Educational guide | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
IDENTIFYING DATA | 2023_24 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Subject | PRODUCCIÓN DE MATERIAS PRIMAS | Code | 00107111 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Study programme |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Descriptors | Credit. | Type | Year | Period | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
6 | Compulsory | Second | First |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Language |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Prerequisites | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Department | PRODUCCION ANIMAL |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Coordinador |
|
pjalvn@unileon.es jmcarl@unileon.es csarh@unileon.es cvals@unileon.es |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Lecturers |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Web | http:// | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
General description | Raw materials for the food industry and production systems. Factors affecting raw materials characteristics and their effects on elaborated products | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tribunales de Revisión |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Competencias |
Code | |
A18493 | |
B5678 | |
C2 | CMECES2 That students know how to apply their knowledge to their work or vocation in a professional manner and possess the skills that are usually demonstrated through the development and defense of arguments and the resolution of problems within their area of study. |
C4 | CMECES4 That students can transmit information, ideas, problems and solutions to both a specialised and non-specialised audience |
Learning aims |
Competences | |||
A18493 |
B5678 |
C2 C4 |
|
A18493 |
B5678 |
C2 C4 |
|
A18493 |
B5678 |
C2 C4 |
Contents |
Topic | Sub-topic |
Planning |
Methodologies :: Tests | |||||||||
Class hours | Hours outside the classroom | Total hours | |||||||
Lecture | 31 | 51 | 82 | ||||||
Laboratory practicals | 8 | 12 | 20 | ||||||
Field work/trips | 15 | 27 | 42 | ||||||
Personal tuition | 4 | 0 | 4 | ||||||
Mixed tests | 2 | 0 | 2 | ||||||
(*)The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students. |
Methodologies |
Description | |
Lecture | |
Laboratory practicals | |
Field work/trips | |
Personal tuition |
Personalized attention |
|
|
Assessment |
Description | Qualification | ||
Lecture | Pruebas escritas: Examen de teoría (50%): 25% cada uno de los parciales Examen de práctica (20%): 10% cada uno de los parciales |
||
Laboratory practicals | Nula |
||
Field work/trips | Prueba práctica: exposición y defensa del trabajo: 15% Participación y observacvión relaticas al trabajo: 15% |
||
Mixed tests | Nula | ||
Other comments and second call | |||
Sources of information |
Access to Recommended Bibliography in the Catalog ULE |
Basic |
Department de Ciencia Animal i dels Aliments, Breve manual de aproximación a la empresa avícola para estudiantes de Veterinaria, Univ. Autónoma de Barceloa 60 pp, Callejo Ramos A., Cow Confort. El bienestar de la vaca lechera, Servet Editorial (2009), Daza A., Fernández Martínez C. y Snchez López A., Ganado Caprino. Producción, Alimerntación y Sanidad (2ª Edición), Grupo Editorial Agrícola (2021), Álvarez Nogal P.J. (Dir. y Coord.), Gestión Técnica de Granjas de Vacuno Lechero: Aspectos de Manejo, Universidad de León (2008), Gasa J.y López-Vergé S.(Coords), Iniciación a la producción y manejo del ganado porcino. Breve manualde inmersión para estudiantes de Veterinaria, Servei de Publications. Universitat Autónoma de Barceloa (2016), Sheafer C.C. & Moncada K.M., Introduction to Agronomy. Food, Crops and Environment., Delmar Cengage Learning (2009), Buxadé, C., Ovino de carne, Ed.Mundi-Prensa (1988), Buxadé, C., Ovino de leche. Aspectos clave, Ed. Mundi-Prensa (1997), Zea, J. y Díaz, M.D. , Producción de carne con pastos y forrajes, Ed. Mundi-Prensa (1990), Mateo Box J.M., Prontuario de Agricultura, Ed. Mundi-Prensa (2005), |
Complementary |
COLE, H.H. y RONNING, M. , Curso de Zootecnia , Ed. Acribia. 1980 , COOPI, I.E. , Sheep and Goat Production , Ed. Elsevier. 1984 , BRAND, A.; NOORDHUIZEN, J.P.T.M. & SCHUKKEN, Y.H. , Herd Health and Production Management in Dairy Practice , Wageningen Press. 1997 , Loomis RS y Connor DJ , Ecología de cultivos., E. Mundi-Prensa (2002), IBAR, L. , El cultivo moderno y rentable del olivo , Ed. De Vecchi.1988 , BUXADE, C. , El ordeño en el ganado vacuno: aspectos claves. , Ed. Mundi-Prensa. 2002 , Buxadé, C., El pollo de carne, Ed.Mundi-Prensa (1985), Daza A., Fernández Martínez C. y Snchez López A., Ganado Caprino. Producción, Alimerntación y Sanidad (2ª Edición), Grupo Editorial Agrícola (2021), GALLEGO, L.; TORRES, A. y CAJA, G. , Ganado ovino: raza Manchega , Ed. Mundi-Prensa. 1994 , Buxadé, C., Ganado Porcino, Ed. Mundi-Prensa (1984), GALL, C. , Goat Production , Academic Press. 1981 , MAROTO, J.V. , Horticultura herbácea especial , Ed. Mundi-Prensa. 1995 , CORCY, J.C. , La Cabra , Aedos y Mundi-Prensa. 1993 , BUXADE, C. , La gallina ponedora. , Ed. Mundi-Prensa. 1987 , KAY, D.E. , Legumbres alimentícias , Ed. Acribia. 1979 , REYNIER, A. , Manual de viticultura, Ed. Mundi-Prensa. 1989 , MAPA , Manual sobre cabras. , Ed. Mundi-Prensa. 1989 , LANGER, R.H.M. y HILL, G. D. , Plantas de interés agrícola , Ed. Acribia. 1987 , CHAPMAN, SR y CARTER, L.P, Produccion agícola, Ed. Acribia. 1980 , HOLMES, W.W. y WILSON, G.F. , Producción de leche en praderas. , Ed. Acribia. 1989 , CASTLE, M.E. y WATKINS, P. , Producción lechera moderna , Ed. Acribia. 1988 , SPEEDY, A.W. , Producción Ovina. La ciencia puesta en práctica. , CECSA. 1986 , ALLEN, D. y KILKENNY, B. , Producción planificada de vacuno de carne. , Ed. Acribia. 1984 , HARESIGN, W. , Sheep Production , Butterworths. 1983 , GIL-ALBERT, F. , Tratado de arboricultura frutal , MAPA- Mundi-Prensa. 1992 , |
Recommendations |