Educational guide
IDENTIFYING DATA 2023_24
Subject PRODUCCIÓN DE MATERIAS PRIMAS Code 00107111
Study programme
0107 G. CIENCIA Y TECN. DE LOS ALIMENTOS
Descriptors Credit. Type Year Period
6 Compulsory Second First
Language
Castellano
Prerequisites
Department PRODUCCION ANIMAL
Coordinador
ÁLVAREZ NOGAL , PEDRO JOSÉ
E-mail pjalvn@unileon.es
jmcarl@unileon.es
csarh@unileon.es
cvals@unileon.es
Lecturers
ÁLVAREZ NOGAL , PEDRO JOSÉ
CARRAL LLAMAZARES , JOSÉ MANUEL
SARO HIGUERA , CRISTINA
VALDÉS SOLÍS , CARMEN
Web http://
General description Raw materials for the food industry and production systems. Factors affecting raw materials characteristics and their effects on elaborated products
Tribunales de Revisión
Tribunal titular
Cargo Departamento Profesor
Presidente PRODUCCION ANIMAL LOPEZ PUENTE , SECUNDINO
Secretario PRODUCCION ANIMAL BAYON GONZALEZ , YOLANDA
Vocal PRODUCCION ANIMAL SANCHEZ SANCHEZ , JOSE MARIA
Tribunal suplente
Cargo Departamento Profesor
Presidente PRODUCCION ANIMAL RANILLA GARCIA , MARIA JOSE
Secretario PRODUCCION ANIMAL SAEZ-ROYUELA GONZALO , MARIA
Vocal PRODUCCION ANIMAL ARRANZ SANTOS , JUAN JOSE

Competencias
Code  
A18493
B5678
C2 CMECES2 That students know how to apply their knowledge to their work or vocation in a professional manner and possess the skills that are usually demonstrated through the development and defense of arguments and the resolution of problems within their area of study.
C4 CMECES4 That students can transmit information, ideas, problems and solutions to both a specialised and non-specialised audience

Learning aims
Competences
A18493
B5678
C2
C4
A18493
B5678
C2
C4
A18493
B5678
C2
C4

Contents
Topic Sub-topic

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Class hours Hours outside the classroom Total hours
Lecture 31 51 82
 
Laboratory practicals 8 12 20
Field work/trips 15 27 42
 
Personal tuition 4 0 4
 
Mixed tests 2 0 2
 
(*)The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies   ::  
  Description
Lecture
Laboratory practicals
Field work/trips
Personal tuition

Personalized attention
 
Personal tuition
Description

Assessment
  Description Qualification
Lecture Pruebas escritas:
Examen de teoría (50%): 25% cada uno de los parciales
Examen de práctica (20%): 10% cada uno de los parciales
Laboratory practicals Nula
Field work/trips Prueba práctica: exposición y defensa del trabajo: 15%
Participación y observacvión relaticas al trabajo: 15%
Mixed tests Nula
 
Other comments and second call

Sources of information
Access to Recommended Bibliography in the Catalog ULE

Basic Department de Ciencia Animal i dels Aliments, Breve manual de aproximación a la empresa avícola para estudiantes de Veterinaria, Univ. Autónoma de Barceloa 60 pp,
Callejo Ramos A., Cow Confort. El bienestar de la vaca lechera, Servet Editorial (2009),
Daza A., Fernández Martínez C. y Snchez López A., Ganado Caprino. Producción, Alimerntación y Sanidad (2ª Edición), Grupo Editorial Agrícola (2021),
Álvarez Nogal P.J. (Dir. y Coord.), Gestión Técnica de Granjas de Vacuno Lechero: Aspectos de Manejo, Universidad de León (2008),
Gasa J.y López-Vergé S.(Coords), Iniciación a la producción y manejo del ganado porcino. Breve manualde inmersión para estudiantes de Veterinaria, Servei de Publications. Universitat Autónoma de Barceloa (2016),
Sheafer C.C. & Moncada K.M., Introduction to Agronomy. Food, Crops and Environment., Delmar Cengage Learning (2009),
Buxadé, C., Ovino de carne, Ed.Mundi-Prensa (1988),
Buxadé, C., Ovino de leche. Aspectos clave, Ed. Mundi-Prensa (1997),
Zea, J. y Díaz, M.D. , Producción de carne con pastos y forrajes, Ed. Mundi-Prensa (1990),
Mateo Box J.M., Prontuario de Agricultura, Ed. Mundi-Prensa (2005),

Complementary COLE, H.H. y RONNING, M. , Curso de Zootecnia , Ed. Acribia. 1980 ,
COOPI, I.E. , Sheep and Goat Production , Ed. Elsevier. 1984 ,
BRAND, A.; NOORDHUIZEN, J.P.T.M. & SCHUKKEN, Y.H. , Herd Health and Production Management in Dairy Practice , Wageningen Press. 1997 ,
Loomis RS y Connor DJ , Ecología de cultivos., E. Mundi-Prensa (2002),
IBAR, L. , El cultivo moderno y rentable del olivo , Ed. De Vecchi.1988 ,
BUXADE, C. , El ordeño en el ganado vacuno: aspectos claves. , Ed. Mundi-Prensa. 2002 ,
Buxadé, C., El pollo de carne, Ed.Mundi-Prensa (1985),
Daza A., Fernández Martínez C. y Snchez López A., Ganado Caprino. Producción, Alimerntación y Sanidad (2ª Edición), Grupo Editorial Agrícola (2021),
GALLEGO, L.; TORRES, A. y CAJA, G. , Ganado ovino: raza Manchega , Ed. Mundi-Prensa. 1994 ,
Buxadé, C., Ganado Porcino, Ed. Mundi-Prensa (1984),
GALL, C. , Goat Production , Academic Press. 1981 ,
MAROTO, J.V. , Horticultura herbácea especial , Ed. Mundi-Prensa. 1995 ,
CORCY, J.C. , La Cabra , Aedos y Mundi-Prensa. 1993 ,
BUXADE, C. , La gallina ponedora. , Ed. Mundi-Prensa. 1987 ,
KAY, D.E. , Legumbres alimentícias , Ed. Acribia. 1979 ,
REYNIER, A. , Manual de viticultura, Ed. Mundi-Prensa. 1989 ,
MAPA , Manual sobre cabras. , Ed. Mundi-Prensa. 1989 ,
LANGER, R.H.M. y HILL, G. D. , Plantas de interés agrícola , Ed. Acribia. 1987 ,
CHAPMAN, SR y CARTER, L.P, Produccion agícola, Ed. Acribia. 1980 ,
HOLMES, W.W. y WILSON, G.F. , Producción de leche en praderas. , Ed. Acribia. 1989 ,
CASTLE, M.E. y WATKINS, P. , Producción lechera moderna , Ed. Acribia. 1988 ,
SPEEDY, A.W. , Producción Ovina. La ciencia puesta en práctica. , CECSA. 1986 ,
ALLEN, D. y KILKENNY, B. , Producción planificada de vacuno de carne. , Ed. Acribia. 1984 ,
HARESIGN, W. , Sheep Production , Butterworths. 1983 ,
GIL-ALBERT, F. , Tratado de arboricultura frutal , MAPA- Mundi-Prensa. 1992 ,


Recommendations