Educational guide
IDENTIFYING DATA 2023_24
Subject MICROBIOLOGÍA DE LOS ALIMENTOS Code 00107109
Study programme
0107 G. CIENCIA Y TECN. DE LOS ALIMENTOS
Descriptors Credit. Type Year Period
7.5 Compulsory Second First
Language
Castellano
Prerequisites
Department HIGIENE Y TECNOLOG. ALIMENTOS
Coordinador
SANTOS BUELGA , JESÚS ÁNGEL
E-mail jasanb@unileon.es
rmcapg@unileon.es
tmlopd@unileon.es
mlsiec@unileon.es
apintc@unileon.es
Lecturers
CAPITA GONZÁLEZ , ROSA MARÍA
LÓPEZ DÍAZ , TERESA MARÍA
SANTOS BUELGA , JESÚS ÁNGEL
SIERRA CASTRILLO , M LUISA
PINTOR CORA , ALBERTO
Web http://
General description Food Microbiology is dedicated to evaluate the microbial diversity of foods and to understand de role of microorganisms in foods
Tribunales de Revisión
Tribunal titular
Cargo Departamento Profesor
Presidente HIGIENE Y TECNOLOG. ALIMENTOS OTERO CARBALLEIRA , ANDRES
Secretario HIGIENE Y TECNOLOG. ALIMENTOS RODRIGUEZ CALLEJA , JOSE MARIA
Vocal HIGIENE Y TECNOLOG. ALIMENTOS PRIETO MARADONA , MIGUEL
Tribunal suplente
Cargo Departamento Profesor
Presidente HIGIENE Y TECNOLOG. ALIMENTOS GARCIA FERNANDEZ , MARIA DEL CAMINO
Secretario HIGIENE Y TECNOLOG. ALIMENTOS GARCIA ARIAS , MARIA TRINIDAD
Vocal HIGIENE Y TECNOLOG. ALIMENTOS GARCIA ARMESTO , MARIA ROSARIO

Competencias
Code  
A18492
B5675
C3 CMECES3 That students have the ability to gather and interpret relevant data (normally within their area of study) to make judgments that include reflection on relevant issues of a social, scientific or ethical nature.

Learning aims
Competences
A18492
A18492
A18492
A18492
A18492
A18492
B5675
C3

Contents
Topic Sub-topic

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Class hours Hours outside the classroom Total hours
Laboratory practicals 18 30.5 48.5
 
Practicals using information and communication technologies (ICTs) in computer rooms 4 4 8
Case study 4 10 14
Tutorship of group 4 0 4
 
Lecture 40 68 108
 
Mixed tests 4 0 4
1 0 1
 
(*)The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies   ::  
  Description
Laboratory practicals
Practicals using information and communication technologies (ICTs) in computer rooms
Case study
Tutorship of group
Lecture

Personalized attention
 
Case study
Laboratory practicals
Description

Assessment
  Description Qualification
Lecture 5 %
Case study 20 %
Laboratory practicals 20 %
Mixed tests 55 %
 
Other comments and second call

Sources of information
Access to Recommended Bibliography in the Catalog ULE

Basic ICMSF, Microorganismos de los alimentos. 7, Análisis microbiológico en la gestión de la seguridad alimentaria, Acribia, 2004
Doyle, M.P., Diez-Gonzalez, F., Hill, C., Food microbiology : fundamentals and frontiers, ASM Press, 2019
Doyle, M.P., Beuchat, L.R. & Montville, T.J., Microbiología de los Alimentos: fundamentos y fronteras, Acribia, 2001
ICMSF, Microorganismos de los alimentos. 6, Ecología microbiana de los productos alimentarios, Acribia, 2001
ICMSF, Microorganismos de los alimentos. V. 1, Su significado y métodos de enumeración, Acribia, 2000

Complementary Allaert, C. y Escolá, M., Métodos de análisis microbiológicos de alimentos, Díaz de Santos, 2003
Adams, M.R. y Moss, M.O., Microbiología de los alimentos, Acribia, 1997
Mossel, D.A.A, Moreno, B. y Struijk, C.B., Microbiología de los alimentos : fundamentos ecológicos para garantizar y comprobar la integridad (inocuidad y calidad) microbiológica de los alimentos, Acribia, 2003
Jay, J.M., Loessner, M.J. y Golden, D.A., Microbiología moderna de los alimentos, Acribia, 2009
ICMSF, Microorganismos de los alimentos 8. Uso de datos para evaluar el control del proceso y la aceptación del producto, Acribia, 2016


Recommendations


Subjects that it is recommended to have taken before
FISIOLOGÍA HUMANA / 00107102
BIOLOGÍA Y MICROBIOLOGÍA / 00107103
BIOQUÍMICA / 00107108