Educational guide
IDENTIFYING DATA 2022_23
Subject ANIMAL NUTRITION, RAISING AND BREEDING Code 00914053
Study programme
0914 - GRADO EN INGENIERIA AGRARIA
Descriptors Credit. Type Year Period
6 Compulsory Third First
Language
Castellano
Prerequisites
Department PRODUCCION ANIMAL
Coordinador
GONZALO ABASCAL , CARLOS
E-mail cgona@unileon.es
bgutg@unileon.es
jmsans@unileon.es
imata@unileon.es
Lecturers
GONZALO ABASCAL , CARLOS
GUTIÉRREZ GIL , BEATRIZ
SÁNCHEZ SÁNCHEZ , JOSÉ MARÍA
MATEOS ALVAREZ , IVAN
Web http://
General description Production systems, welfare, hygiene, nutrition, breeding and improvement of animal species of zootechnical interest.
Tribunales de Revisión
Tribunal titular
Cargo Departamento Profesor
Presidente PRODUCCION ANIMAL BAYON GONZALEZ , YOLANDA
Secretario PRODUCCION ANIMAL RANILLA GARCIA , MARIA JOSE
Vocal PRODUCCION ANIMAL CARRAL LLAMAZARES , JOSE MANUEL
Tribunal suplente
Cargo Departamento Profesor
Presidente PRODUCCION ANIMAL VALDES SOLIS , CARMEN
Secretario PRODUCCION ANIMAL MARQUES MARTINEZ , MARIA MARGARITA
Vocal PRODUCCION ANIMAL ALONSO DE LA VARGA , MARTA ELENA

Competencias
Code  
A15335
A15336
A15347
C1
C2
C3
C4
C5

Learning aims
Competences
C2
C4
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Contents
Topic Sub-topic

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Class hours Hours outside the classroom Total hours
Problem solving, classroom exercises 3 1.8 4.8
 
Field work/trips 4 0 4
Practicals using information and communication technologies (ICTs) in computer rooms 6 4.5 10.5
Presentations / expositions 4 34 38
Tutorship of group 4 0 4
 
Lecture 35 50 85
 
Mixed tests 4 0 4
 
(*)The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies   ::  
  Description
Problem solving, classroom exercises
Field work/trips
Practicals using information and communication technologies (ICTs) in computer rooms
Presentations / expositions
Tutorship of group
Lecture

Personalized attention
 
Tutorship of group
Description

Assessment
  Description Qualification
Presentations / expositions 15%
Mixed tests


14%
33%
33%
 
Other comments and second call

Sources of information
Access to Recommended Bibliography in the Catalog ULE

Basic INRA, Alimentación de bovinos, ovinos y caprinos. Necesidades de los animales - Valores de los alimentos, Ed. Acribia. Zaragoza, 2010
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GALLEGO, L. Y otros, Ganado Ovino. Raza Manchega, Ed. Mundi-Prensa. Madrid, 1994
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ALVAREZ NOGAL, P. , Gestión técnica de granjas de vacuno lechero: Aspectos de manejo. , Universidad de León, 2008
FALCONER, D.S. , Introducción a la Genética Cuantitativa, Compañía Editorial continental. México., 1982
CORCY, J.C. , La cabra, Ed.edos-Mundi-Prensa, Madrid, 1993
BASELGA, M., BLASCO, A., La mejora genética del conejo de carne. , Ed. Mundi-Prensa, Madrid, 1989
OROZCO, F., , Mejora genética avícola, Ed. Mundi-Prensa. Madrid., 1991
LÓPEZ- FANJUL, C y TORO, M.A. , Mejora genética de peces y moluscos, Ed. Mundi-Prensa. Madrid., 1990
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MUÑOZ LUNA, A y otros, Porcinotecnia práctica y rentable, Grupo Luzan 5, S.A.. Madrid., 1998
CASTELLÓ, J.A. y otros, Producción de carne de pollo, Real Escuela Oficial y Superior de Avicultura. Areyns de Mar. Barcelona, 1991
CASTELLÓ, J.A. y otros, Producción de huevos, Real Escuela Oficial y Superior de Avicultura. Areyns de Mar. Barcelona, 1989
GONZALO, C, Programas de calidad, seguridad y certificación de la leche del Consorcio de Promoción del Ovino, Ed. Consorcio de Promoción del Ovino, 2013
FUENTES, F.C. y otros, Tratado de Etnología animal: Razas de Rumiantes y Monogástricos. , Ed. Diego-Marín, Murcia, 2006
BUXADE, C. (coordinador), Zootecnia: Bases de la Producción Animal (15 tomos), Ed. Mundi-Prensa, Madrid, 1995 y sig.

Complementary


Recommendations


Subjects that it is recommended to have taken before
BASICS OF ANIMAL PRODUCTION / 00909016