Educational guide
IDENTIFYING DATA 2023_24
Subject MICROBIOLOGICAL AND HYGIENIC CONTROL IN THE AGRO-FOOD INDUSTRIES Code 00914155
Study programme
0914 - GRADO EN INGENIERIA AGRARIA
Descriptors Credit. Type Year Period
6 Compulsory Third Second
Language
Castellano
Prerequisites
Department HIGIENE Y TECNOLOG. ALIMENTOS
Coordinador
ALONSO CALLEJA , CARLOS
E-mail caloc@unileon.es
rmcapg@unileon.es
Lecturers
ALONSO CALLEJA , CARLOS
CAPITA GONZÁLEZ , ROSA MARÍA
Web http:// www.eiaf.unileon.es ; https://www.unileon.es/estudiantes/oferta-academica/grados/grado-en-ingenieria-agraria
General description Checking of microbiological and hygienic quality in agro-food industry facilities and throughout food processing
Tribunales de Revisión
Tribunal titular
Cargo Departamento Profesor
Presidente HIGIENE Y TECNOLOG. ALIMENTOS GARCIA FERNANDEZ , MARIA DEL CAMINO
Secretario HIGIENE Y TECNOLOG. ALIMENTOS SIERRA CASTRILLO , MARIA LUISA
Vocal HIGIENE Y TECNOLOG. ALIMENTOS PRIETO MARADONA , MIGUEL
Tribunal suplente
Cargo Departamento Profesor
Presidente HIGIENE Y TECNOLOG. ALIMENTOS SANTOS BUELGA , JESUS ANGEL
Secretario HIGIENE Y TECNOLOG. ALIMENTOS GARCIA ARIAS , MARIA TRINIDAD
Vocal HIGIENE Y TECNOLOG. ALIMENTOS LOPEZ DIAZ , TERESA MARIA

Competencias
Code  
A15344
A15397
C2 CMECES2 That students know how to apply their knowledge to their work or vocation in a professional manner and possess the skills that are usually demonstrated through the development and defense of arguments and the resolution of problems within their area of study.
C3 CMECES3 That students have the ability to gather and interpret relevant data (normally within their area of study) to make judgments that include reflection on relevant issues of a social, scientific or ethical nature.
C4 CMECES4 That students can transmit information, ideas, problems and solutions to both a specialised and non-specialised audience

Learning aims
Competences
A15344
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Contents
Topic Sub-topic

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Class hours Hours outside the classroom Total hours
Laboratory practicals 8 1 9
 
Problem solving, classroom exercises 3 1 4
Presentations / expositions 4 8 12
 
Lecture 40 79 119
 
Objective short-answer tests 2 1 3
Mixed tests 3 0 3
 
(*)The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies   ::  
  Description
Laboratory practicals
Problem solving, classroom exercises
Presentations / expositions
Lecture

Personalized attention
 
Presentations / expositions
Description

Assessment
  Description Qualification
Lecture 5% (1)








===========
Laboratory practicals 5% (1)







=========
Presentations / expositions 15%






=============


Objective short-answer tests 60% y
20%, respectivamente




==========
 
Other comments and second call

Sources of information
Access to Recommended Bibliography in the Catalog ULE

Basic I.C.M.S.F., Ecología microbiana de los alimentos. Vol. 1. Factores que afectan a la supervivencia y multiplicación de los microrganismos en los alimentos, Acribia, Zaragoza, 1983
I.C.M.S.F., El sistema de análisis de riesgos y puntos críticos. Su aplicación a las industrias de alimentos, Acribia, Zaragoza, 1991
Doyle, M., Diez-González, F. & Hill, C., Food microbiology: Fundamentals and Frontiers, 5th ed., ASM Press, Washington DC (USA), 2019
Mortimore, S. y Wallace, C., HACCP. Enfoque práctico, Acribia, Zaragoza, 2018
Forsythe, S.J. y Hayes, P.R., Higiene de los alimentos, microbiología y HACCP, Acribia, Zaragoza. (***), 2002
Pascual Anderson, M.R. y Calderón, V., Microbiología alimentaria. Metodología analítica para alimentos y bebidas, 2ª ed., Díaz de Santos, Madrid. Versión electrónica 2015, 2000
Adams, M.R. y Moss, M.O., Microbiología de los alimentos, Acribia, Zaragoza. Hay 3ª ed. inglesa (Food Microbiology, RSC Publishing, 2008). (***), 1997
I.C.M.S.F., Microbiología de los alimentos 1. Su significado y métodos de enumeración, 2ª ed., Acribia, Zaragoza, 2000
Frazier, W.C. y Westoff, D.C., Microbiología de los alimentos, 4ª ed., Acribia, Zaragoza, 1993 (Reimpresión 2018)
Mossel, D.A.A., Moreno, B. y Struijk, C.B., Microbiología de los alimentos: fundamentos ecológicos para garantizar y comprobar la integridad (inocuidad y calidad) microbiológica de los alimentos, 2ª edn., Acribia, Zaragoza, 2003
Doyle, M.P., Beuchat, L.R. y Montville, T.J., Microbiología de los alimentos: fundamentos y fronteras, Acribia, Zaragoza. (***), 2001
Hayes, P.R., Microbiología e higiene de los alimentos, Acribia, Zaragoza, 1993
Jay, J.M., Microbiología moderna de los alimentos, 4ª ed., Acribia, Zaragoza, 2002
Jay, J.M., Loessner, M.J. y Golden, D.A., Microbiología moderna de los alimentos, 5ª ed., Acribia, Zaragoza, 2009
I.C.M.S.F., Microorganismos de los alimentos 6. Ecología microbiana de los productos alimentarios, Acribia, Zaragoza, 2001

Complementary Allaert, C. y Escolá, M., Métodos de análisis microbiológicos de alimentos, Díaz de Santos, Madrid, 2003
Mossel, D.A.A. y Moreno, B., Microbiología de los alimentos. Fundamentos para garantizar y comprobar la inocuidad y la calidad de los alimentos, Acribia, Zaragoza, 1985
Roberts, D., Hooper, W. y Greenwood, M. (eds.), Microbiología práctica de los alimentos: métodos para el examen de los microorganismos de los alimentos de interés en salud pública, Acribia, Zaragoza, 2000
ICMSF, Microorganismos de los alimentos. 5. Características de los patógenos microbianos, Acribia, Zaragoza, 1998
ICMSF, Microorganismos de los alimentos. 6. Ecología microbiana de los productos alimentarios, Acribia, Zaragoza, 2001


Recommendations

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FOOD PROCESSING / 00914158

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CHEMISTRY / 00914006
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