Educational guide
IDENTIFYING DATA 2023_24
Subject TECHNIQUES FOR SENSORY ANALYSIS OF FOODS AND BEVERAGES Code 00914177
Study programme
0914 - GRADO EN INGENIERIA AGRARIA
Descriptors Credit. Type Year Period
3 Optional Fourth Second
Language
Castellano
Prerequisites
Department INGENIERIA Y CIENCIAS AGRARIAS
Coordinador
GARCIA GONZALEZ, JULIA
E-mail jgarcg@unileon.es
ppass@unileon.es
Lecturers
PASTRANA SANTAMARTA , PABLO
GARCIA GONZALEZ, JULIA
Web http://
General description
Tribunales de Revisión
Tribunal titular
Cargo Departamento Profesor
Presidente INGENIERIA Y CIENCIAS AGRARIAS HERRAEZ ORTEGA , LUIS
Secretario INGENIERIA Y CIENCIAS AGRARIAS LOPEZ DIEZ , FRANCISCO JAVIER
Vocal INGENIERIA Y CIENCIAS AGRARIAS RUIZ PADIN , ANGEL
Tribunal suplente
Cargo Departamento Profesor
Presidente INGENIERIA Y CIENCIAS AGRARIAS AGUADO RODRIGUEZ , PEDRO JOSE
Secretario INGENIERIA Y CIENCIAS AGRARIAS MORAN DEL POZO , JULIA MARIA
Vocal INGENIERIA Y CIENCIAS AGRARIAS JUAN VALDES , ANDRES

Competencias
Code  
A15371

Learning aims
Competences
A15371

Contents
Topic Sub-topic

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Class hours Hours outside the classroom Total hours
Laboratory practicals 17 17 34
 
Assignments 0 25 25
Problem solving, classroom exercises 2 3 5
 
Lecture 8 0 8
 
Mixed tests 1 0 1
2 0 2
 
(*)The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies   ::  
  Description
Laboratory practicals
Assignments
Problem solving, classroom exercises
Lecture

Personalized attention
 
Lecture
Assignments
Description

Assessment
  Description Qualification
Mixed tests 50%
40%
 
Other comments and second call

Sources of information
Access to Recommended Bibliography in the Catalog ULE

Basic Ibáñez F, Barcina Y., Análisis sensorial de alimentos: métodos y aplicaciones, Springer-Verlag., 2001
Gustavo Adolfo Cordero-Bueso, Análisis sensorial de los alimentos, AMV Ediciones, 2017
Sancho J, Bota E, De Castro JJ., Introducción al análisis sensorial de los alimentos, Edicions Universitat de Barcelona, 1999
Anzaldua-Morales A., La evaluación sensorial de los alimentos en la teoría y la práctica, Acribia, 1994

Complementary Mijares M.I, Saez Illobre JA., El vino: de la cepa a la copa, CDN-Ciencias de la Dirección., 1995
, AENORmas, , https://portal.aenormas.aenor.com/aenor/Suscripcio
Martos Núñez, Vanessa, Enseñanza del Análisis Sensorial en un Panel de Cata y su relación con las propiedades del Aceite de Oliva Virgen, Revista electrónica de investigación y docencia creativa, 2022
Boto Fidalgo, Juan Antonio; Boto Rodríguez, María, La cerveza. Ciencia, Tecnología, Ingeniería, Producción, Valoración, Universidad de León, 2017


Recommendations