Educational guide | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
IDENTIFYING DATA | 2023_24 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Subject | NUTRITION, AGEING AND ANTI-AGEING | Code | 01741014 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Study programme |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Descriptors | Credit. | Type | Year | Period | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3 | Optional | First | Second |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Language |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Prerequisites | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Department | HIGIENE Y TECNOLOG. ALIMENTOS |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Coordinador |
|
caloc@unileon.es rmcapg@unileon.es mpsanc@unileon.es |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Lecturers |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Web | http://https://www.unileon.es/estudiantes/oferta-academica/masteres/mu-envejecimiento-saludable-y-calidad-de-vida-online ; https://envejecimientosaludable.unileon.es/ | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
General description | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tribunales de Revisión |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Competencies |
Type A | Code | Competences Specific |
A17831 | ||
A17838 | ||
A17843 | ||
A17844 | ||
Type B | Code | Competences Transversal |
B5524 | ||
B5526 | ||
B5527 | ||
B5528 | ||
B5529 | ||
B5530 | ||
B5531 | ||
B5532 | ||
B5533 | ||
B5534 | ||
B5535 | ||
B5536 | ||
B5537 | ||
B5538 | ||
B5539 | ||
B5540 | ||
Type C | Code | Competences Nuclear |
C1 | ||
C5 |
Learning aims |
Competences | |||
A17831 A17838 A17843 A17844 |
B5524 B5526 B5527 B5528 B5529 B5530 B5531 B5532 B5533 B5534 B5535 B5536 B5537 B5538 B5539 B5540 |
C1 C5 |
Contents |
Topic | Sub-topic |
Planning |
Methodologies :: Tests | |||||||||
Class hours | Hours outside the classroom | Total hours | |||||||
Seminars | 49 | 0 | 49 | ||||||
Personal tuition | 0 | 0 | 0 | ||||||
Presentations / expositions | 0 | 0 | 0 | ||||||
Assignments | 0 | 0 | 0 | ||||||
Lecture | 24 | 0 | 24 | ||||||
Objective multiple-choice tests | 1 | 0 | 1 | ||||||
Extended-answer tests | 1 | 0 | 1 | ||||||
(*)The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students. |
Methodologies |
Description | |
Seminars | |
Personal tuition | |
Presentations / expositions | |
Assignments | |
Lecture |
Personalized attention |
|
|
Assessment |
Description | Qualification | ||
Lecture | --- | ||
Seminars | --- | ||
Objective multiple-choice tests | --- | ||
Extended-answer tests | --- | ||
Other comments and second call | |||
Sources of information |
Access to Recommended Bibliography in the Catalog ULE |
Basic |
8.-Achón y Tuñón, M., Montero Bravo, A.M., Úbeda Martín, N. y Valora Moreiras, G. (coor.), Alimentación institucional y de ocio en el siglo XXI: entorno geriátrico, IMC S.A. e Instituto Tomás Pascual Sanz para la Nutrición y Salud, 2013 3.-AESAN: Composición de alimentos (en Bases de datos AESAN), https://www.aesan.gob.es/AECOSAN/web/seguridad_alimentaria/subseccion/composicion_alimentos_BD.htm, AESAN (Ministerio de Consumo, Madrid, España), (fecha última consulta 05-04-2023) 2.-Base de datos española de composición de alimentos (BEDCA), https://www.bedca.net/, Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN, Madrid), (fecha última consulta 05-04-2023) 5.-Cámara Hurtado, M. M., Alonso Calleja, C., Giner Pons, R. M., González Fandos, E. et al., Informe Comité Científico AESAN sobre la aplicación en España del sistema Nutri-Score de información sobre la calidad nutricional de los alimentos , Revista del Comité Científico de la AESAN, 31, 77-96, 2020 6.-Cámara Hurtado, M. M., Alonso Calleja, C., Giner Pons, R. M., González Fandos, E. et al., Informe Comité Científico AESAN sobre la valoración del aceite de oliva por sus características nutricionales en el sistema de etiquetado Nutri-Score, Revista del Comité Científico de la AESAN, 33, 243-266, 2021 9.-Grupo europeo de trabajo sobre la sarcopenia en personas de edad avanzada (EWGSOP), Informe Sarcopenia: consenso europeo sobre su definición y diagnóstico, Age and Ageing, 39, 412-423, 2010 4.-Fundación Triptolemos (Grupo de trabajo), INFORME sobre CLASIFICACIÓN de ALIMENTOS: El concepto “ULTRAPROCESADOS”, Fundación Triptolemos, Masnou (Barcelona), 2020 1.-Capita, R., Alonso-Calleja, C. y Sánchez-Collado, P., Nutrición, envejecimiento y antiaging, V2 *****, Universidad de León, León, 2023 7.-SENPE y SEGG, Valoración nutricional en el anciano: recomendaciones prácticas de los expertos en geriatría y nutrición, Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral (SENPE) y Sociedad Española de Geriatría y Geron, 2007 10.-Masanés-Torán, F., Navarro-López, M., Sacanella-Meseguer, E. y López-Soto, A. , ¿Qué es la sarcopenia?, Seminarios de la Fundación Española de Reumatología, 11(1), 14-23, 2010 |
Complementary |
1.-Gil Hernández, A. (dir.) y Ruiz López, M.D. (coor.) , Tratado de Nutrición, 2º ed., 4 volúmenes, Editorial Médica Panamericana, Madrid, 2010- |
Recommendations |
Subjects that it is recommended to have taken before | |||||
|