Educational guide
IDENTIFYING DATA 2023_24
Subject NUTRITION, AGEING AND ANTI-AGEING Code 01741014
Study programme
1741 - MASTER UNIVERSITARIO EN ENVEJECIENTO SALUDABLE Y CALIDAD DE VIDA (OL)
Descriptors Credit. Type Year Period
3 Optional First Second
Language
Castellano
Prerequisites
Department HIGIENE Y TECNOLOG. ALIMENTOS
Coordinador
ALONSO CALLEJA , CARLOS
E-mail caloc@unileon.es
rmcapg@unileon.es
mpsanc@unileon.es
Lecturers
ALONSO CALLEJA , CARLOS
CAPITA GONZÁLEZ , ROSA MARÍA
SÁNCHEZ COLLADO , MARÍA PILAR
Web http://https://www.unileon.es/estudiantes/oferta-academica/masteres/mu-envejecimiento-saludable-y-calidad-de-vida-online ; https://envejecimientosaludable.unileon.es/
General description
Tribunales de Revisión
Tribunal titular
Cargo Departamento Profesor
Presidente HIGIENE Y TECNOLOG. ALIMENTOS GARCIA ARMESTO , MARIA ROSARIO
Secretario CIENCIAS BIOMEDICAS MAURIZ GUTIERREZ , JOSE LUIS
Vocal HIGIENE Y TECNOLOG. ALIMENTOS LOPEZ DIAZ , TERESA MARIA
Tribunal suplente
Cargo Departamento Profesor
Presidente HIGIENE Y TECNOLOG. ALIMENTOS PRIETO MARADONA , MIGUEL
Secretario HIGIENE Y TECNOLOG. ALIMENTOS SIERRA CASTRILLO , MARIA LUISA
Vocal CIENCIAS BIOMEDICAS ALMAR GALIANA , MAR

Competencies
Type A Code Competences Specific
  A17831
  A17838
  A17843
  A17844
Type B Code Competences Transversal
  B5524
  B5526
  B5527
  B5528
  B5529
  B5530
  B5531
  B5532
  B5533
  B5534
  B5535
  B5536
  B5537
  B5538
  B5539
  B5540
Type C Code Competences Nuclear
  C1
  C5

Learning aims
Competences
A17831
A17838
A17843
A17844
B5524
B5526
B5527
B5528
B5529
B5530
B5531
B5532
B5533
B5534
B5535
B5536
B5537
B5538
B5539
B5540
C1
C5

Contents
Topic Sub-topic

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Class hours Hours outside the classroom Total hours
Seminars 49 0 49
 
Personal tuition 0 0 0
Presentations / expositions 0 0 0
Assignments 0 0 0
 
Lecture 24 0 24
 
Objective multiple-choice tests 1 0 1
Extended-answer tests 1 0 1
 
(*)The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies   ::  
  Description
Seminars
Personal tuition
Presentations / expositions
Assignments
Lecture

Personalized attention
 
Personal tuition
Lecture
Seminars
Description

Assessment
  Description Qualification
Lecture ---
Seminars ---
Objective multiple-choice tests ---
Extended-answer tests ---
 
Other comments and second call

Sources of information
Access to Recommended Bibliography in the Catalog ULE

Basic 8.-Achón y Tuñón, M., Montero Bravo, A.M., Úbeda Martín, N. y Valora Moreiras, G. (coor.), Alimentación institucional y de ocio en el siglo XXI: entorno geriátrico, IMC S.A. e Instituto Tomás Pascual Sanz para la Nutrición y Salud, 2013
3.-AESAN: Composición de alimentos (en Bases de datos AESAN), https://www.aesan.gob.es/AECOSAN/web/seguridad_alimentaria/subseccion/composicion_alimentos_BD.htm, AESAN (Ministerio de Consumo, Madrid, España), (fecha última consulta 05-04-2023)
2.-Base de datos española de composición de alimentos (BEDCA), https://www.bedca.net/, Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN, Madrid), (fecha última consulta 05-04-2023)
5.-Cámara Hurtado, M. M., Alonso Calleja, C., Giner Pons, R. M., González Fandos, E. et al., Informe Comité Científico AESAN sobre la aplicación en España del sistema Nutri-Score de información sobre la calidad nutricional de los alimentos , Revista del Comité Científico de la AESAN, 31, 77-96, 2020
6.-Cámara Hurtado, M. M., Alonso Calleja, C., Giner Pons, R. M., González Fandos, E. et al., Informe Comité Científico AESAN sobre la valoración del aceite de oliva por sus características nutricionales en el sistema de etiquetado Nutri-Score, Revista del Comité Científico de la AESAN, 33, 243-266, 2021
9.-Grupo europeo de trabajo sobre la sarcopenia en personas de edad avanzada (EWGSOP), Informe Sarcopenia: consenso europeo sobre su definición y diagnóstico, Age and Ageing, 39, 412-423, 2010
4.-Fundación Triptolemos (Grupo de trabajo), INFORME sobre CLASIFICACIÓN de ALIMENTOS: El concepto “ULTRAPROCESADOS”, Fundación Triptolemos, Masnou (Barcelona), 2020
1.-Capita, R., Alonso-Calleja, C. y Sánchez-Collado, P., Nutrición, envejecimiento y antiaging, V2 *****, Universidad de León, León, 2023
7.-SENPE y SEGG, Valoración nutricional en el anciano: recomendaciones prácticas de los expertos en geriatría y nutrición, Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral (SENPE) y Sociedad Española de Geriatría y Geron, 2007
10.-Masanés-Torán, F., Navarro-López, M., Sacanella-Meseguer, E. y López-Soto, A. , ¿Qué es la sarcopenia?, Seminarios de la Fundación Española de Reumatología, 11(1), 14-23, 2010

Complementary 1.-Gil Hernández, A. (dir.) y Ruiz López, M.D. (coor.) , Tratado de Nutrición, 2º ed., 4 volúmenes, Editorial Médica Panamericana, Madrid, 2010-


Recommendations


Subjects that it is recommended to have taken before
PHYSIOLOGY OF AGEING PROCESS / 01741001
PHYSIOTHERAPY APPLIED TO AGEING / 01741007
POPULATION GEOGRAPHY AND HEALTH / 01741010
BIOMETRICS AND RESEARCH METHODOLOGY / 01741024